The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Spożywanie żywności ma gwarantować prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jego rozwój odpowiednio do płci, wieku, stanu fizycznego, a także warunków demograficznych i środowiskowych. Postępujący wraz z upływem czasu rozwój przemysłu i handlu, a także migracje ludności spowodowały pojawienie się różnych rodzajów żywności i różnych sposobów jej przygotowania do spożycia. Zmieniły się też zasady i zwyczaje...
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym otrzymywanym po procesie wysładzania buraków cukrowych. Wykorzystuje się je przede wszystkim jako wysokoenergetyczne pasze dla zwierząt hodowlanych. Wysłodki są cennym rodzajem biomasy ze względu na znaczną zawartość składników węglowodanowych: celulozy i hemicelulozy, oraz niewęglowodanowych: ligniny i białka. Mogą być istotnym źródłem wielu surowców stosowanych...
Materiałem doświadczalnym były modelowe polędwice sopockie o zróżnicowanej wydajności. W celu uzyskania zróżnicowanej wydajności w każdej szarży produkcyjnej zastosowano cztery poziomy nastrzyku mięśni solanką: 15, 30, 45 i 60%. Ocenę właściwości fizykochemicznych modelowych polędwic sopockich przeprowadzono na oznaczeniach: zawartości suchej masy, poziomu wolnego azotanu III, zdolności utrzymywania...
Celem pracy było określenie profilu kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka krowiego pozyskiwanego z regionu Warmii i Mazur. Materiał badany stanowiły próbki mleka krowiego zebrane z 10. małych indywidualnych gospodarstw w okresie letnim. Krowy były żywione pastwiskowo. Tłuszcz wydzielano metodą Rösego-Gottlieba, estry metylowe przygotowano metodą IDF Standard 1999 i poddano analizie na chromatografie...
Mimo coraz silniejszej presji procesów integracji i globalizacji na agrobiznes rolnictwo ciągle ma zasadnicze znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego każdego kraju (regionu). W artykule porównano produkcję żywności dostarczanej przez rolnictwo województwa dolnośląskiego z jej całkowitym spożyciem w latach 2000-2009 i stwierdzono pogłębiający się niedobór produkcji surowców rolnych. Zagraża to bezpieczeństwu...
Rozwijająca się produkcja biodiesla generuje duże ilości produktu odpadowego, jakim jest odpadowy glicerol. Mikrobiologiczna synteza 1,3-propanodiolu z odpadowego glicerolu jest korzystna z ekonomicznego i ekologicznego punktu widzenia. Celem niniejszej pracy był screening bakterii z rodzaju Clostridium zdolnych do wydajnej konwersji glicerolu do 1,3-propanodiolu. Wyizolowano 45 szczepów, z których...
W pracy przedstawiono korzyści wynikające ze sprawnie funkcjonującego Systemu Zarządzania Jakością (SZJ) zgodnego z normą ISO 9001. Wskazano na konieczność doskonalenia działającego systemu oraz zaprezentowano audyt wewnętrzny jako jeden z wymaganych przez normę elementów służących temu procesowi. Scharakteryzowano OSM w Kaliszu z zaznaczeniem polityki jakości i wdrożonych systemów, opisano również...
Z wytwarzanego miodu w Polsce tylko 1% wykorzystywany jest w przemyśle. Ograniczone zastosowanie miodu wiąże się z jego lepką konsystencją, która utrudnia mycie urządzeń, jak również z krystalizacją zmuszającą do jego powtórnego upłynnienia. Doskonałym rozwiązaniem problemu wydaje się miód w proszku. Niestety wysuszenie miodu nie jest zadaniem łatwym. Miód, ze względu na wysoką zawartość monosacharydów...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.